Från början var Sverigeloppet ett klassiskt cykellopp som gick från Haparanda till Ystad. Loppet arrangerades från början av Stockholmstidningen samt Husqvarna vapenfabrik. Loppet ägde sammanlagt rum tio gånger mellan år 1951 och 1965. De som valde att delta i loppet fick använda sig av cyklar utrustade med Husqvarnas 2-växlade Novo-nav. De cyklade bitvis längs mycket leriga vägar.

Det tidigare cykelproffset Bernt Johansson var under år 2017 med och såg till att Sverigeloppet kunde återuppstå. De tävlande startade i Haparanda den 4 augusti och gick i mål i Ystad den 10 augusti.

Det moderna Sverigeloppet

Just detta lopp är en slags klassisk 6/7-dagars tävling. Man cyklar hela tävlingen och den är främst riktad till motionärer. Alla etapper på banan är utmanande men de allra flesta kan klara av dem. Ofta kör man mellan 220-300 km per etapp. Vissa vill starta individuellt men detta är inte möjligt. Endast team på mellan 3-10 personer får delta. Varje dag startar man klockan 08:00 och man går sedan i mål under den sena eftermiddagen. Man får som deltagare sedan information om kommande etapp, samt en middag.

Om man vill läsa mer om loppet finns det mer information på sverigeloppet.nu, och där släpps också starttider med mera.

Några grundläggande regler

  • Varje dag finns en maxtid. Denna innebär att man måste kunna cykla ungefär 27 kilometer i timmen i genomsnitt.
  • Endast 150 deltagare kan vara med. När loppet är fullt finns en reservlista på maximalt 100 namn.
  • Man måste fylla 19 år under året.
  • Mitt på etappen varje dag är ett 20 minuter lunchstopp obligatoriskt. Man måste också stanna 10 minuter under eftermiddagen. Vid stoppet på lunchen finns servicebil, representant från tävlingsledningen och första hjälpen.
  • Alla normala trafikregler gäller.
  • Cykeln ska enligt lag ha både broms och ringklocka.
  • Alla ska ha en hjälm när de cyklar under tävlingen.