När man tävlar i mountainbike kan man komma upp i mycket höga hastigheter. När man kör i skogen med lera, rötter, stenar och liknande är det lätt att man faller omkull och i kraftiga nedförsbackar är det lätt att man tappar kontrollen och ramlar.

När man kör i skogen på leriga vägar är risken inte så stor att man får skrapsår och liknande, men det är mycket lätt hänt att man faller och slår i huvudet, träffar en sten eller liknande. Om man däremot kör på asfalt kan riktigt otäcka skrapsår bli en konsekvens av ett fall.

Kläderna

När man cyklar har man sällan särskilt mycket tjocka, skyddande, kläder på sig. Man har ofta tunna byxor och en tunn tröja på sig. Ofta är byxorna i form av shorts medan tröjan har kort ärm. Det gör att man är mycket utsatt för skador. Det är också mycket sällan cyklisterna använder skydd för knän, armbågar eller rygg eftersom man vill minska sitt luftmotstånd och tyngden.

Hjälmen

Allt som oftast är det vid alla tävlingar i mountainbike ett krav att den som cyklar ska bära hjälm under hela tiden denne befinner sig på cykeln. Ofta är kravet att man ska använda en vanlig cykelhjälm som också ska vara knäppt. I mer extrema tävlingar kan det dock vara så att man måste använda en så kallad fullface hjälm. Detta är en terrängcykelhjälm som är speciellt utformad för cykling i skog och mark. Den ser ut som en motocrosshjälm och skyddar i stort sett lika mycket. Hjälmen är en variant av integralhjälm. Den skyddar med sitt visir både hjässan och ansiktet. Den saknar dock nackskydd. En hjälm av denna typ väger ofta omkring ett kilo, och den är något tyngre än en vanlig cykelhjälm. Man bör dock inte bortse från det extra skydd den ger.