Om man vill tävla i mountanbiking finns det flera olika tävlingar man kan vara med i. Här presenterar vi några av alla dessa grenar.

Cross Country (XC)

Här används terrängcyklar med lite mindre fjädring, och som dessutom är mycket lätta. Den typiska terrängen under dessa tävlingar är att det inte finns några direkta stunt moment, men minst lika många uppförsbackar som nedförsbackar.

Enduro eller All-Mountain

Här har man oftast tyngre cyklar som väger mellan 14-16 kilo. De har större fjädringar och kan oftast justeras med hela 150 millimeter. Här ligger fokuset främst på att det ska gå fort, och många nedförsbackar finns på banan.

Freeride

Här används lite kraftigare och tyngre cyklar. De har alla mycket bra egenskaper gällande fjädring. Detta behövs eftersom banan är byggd med mycket höga drops och andra hopp där stunt förekommer.

Downhill

Här tävlar man i att kunna ta sig fram så fort som möjligt i nedförslut. Ofta är cykeln tung för att man som cyklist ska kunna kontrollera den.

Trial

Här saknas det ofta helt dämpning trots att tävlingen körs i mycket svåra förhållanden med hopp, hinder och annat. Åkaren står upp hela tiden och därför har många av de moderna cyklarna ingen sadel alls.

Dirt Jumping, Urban och Street

Detta är en tävlingsgren där farten är hög. Banan är full av hopp som den tävlande måste ta sig igenom.

Mountain Cross eller 4X racing

Detta sätt att åka utför är relativt nytt. Här åker fyra cyklister samtidigt på en bana som liknar den som används vid BMX. Den som kommer först ned är också den som vinner tävlingen.

North Shore

Denna tävling har fått inspiration från besvärlig terräng i Vancouver. Tävlingen är en stuntform där man cyklar på smala träbroar. Hela banan kan vara på marken, eller också är den uppsatt i träd.