När man börjar med motorbiking kan det vara bra att känna till ett par av de tips som gör cyklingen lättare och roligare. Här presenterar vi några av dem.

Ställ dig upp när vägen är tyngre

När man cyklar i skogen kan det dyka upp stora stenar, rötter, kurvor och annat. När man ska köra genom en djupare grop eller över en smal bro är det dock viktigt med tekniken. Allra bäst kan det fungera att man ställer sig upp ur sadeln, samtidigt som man lätt böjer på knäna. Då blir balansen bättre och man får mer kraft.

Luta dig bakåt när det går utför

När det går brant utför har man som cyklist ofta lätt för att åka fram över styret på cykeln. Det gör att många bromsar mycket när de åker utför. Det kan vara klokt att flytta rumpan en bit bakom sadeln när lutningen blir brant. Om man kör nerför en riktigt brant backe flyttar man sig längre bak.

Skapa bredd med armarna

När man kör i skogen kan rötter, stenar, gropar med mera ge stötar och annat. Det gäller dock att dämpa dessa skakningar så att man inte kör omkull. I tuff terräng är det klokt att stå upp men när skakningarna bli ännu tuffare bör man vrida armbågarna utåt så att man blir bredare. På så sätt kan man absorbera stötarna bättre.

Håll farten uppe över hindren

Rötter och stenar kan ofta se farliga ut och då bromsar många ner farten. Istället bör man se farten som en vän och inte köra så långsamt. Man bör hålla farten uppe och fortsätta trampa även om det studsar.

Luta dig fram när det går uppför

När man cyklar i en brant uppförsbacke kan framhjulet lätt stegra. Om man reser sig upp kan man undvika att detta sker. På så sätt tappar bakhjulet inte greppet.