Under 1970-talet föddes mountainbiken i USA. Det var helt enkelt så att flera cykelentusiaster ville utforska den terräng som fanns vid sidan av landsvägen, och de fastnade direkt när de fick uppleva känslan som infann sig på de mindre stigarna. Efter detta skedde en stark och snabb utveckling inom mountainbiking. Det finns i dag flera olika discipliner inom sporten och några av dem finns till och med i OS.

Disciplinerna

XCO

Här startar alla klassvis och kör ett visst antal varv på en rund bana. Det finns flera hinder som hopp, dropp och annat.

XCM

Detta långlopp passar de flesta, både nybörjare och elit. Man kör en bana på mellan 60-120 kilometer. Kräver mer taktik men är mindre teknisk än XCO.

XCE

En sprint som liknar längdskidåkarens. Banorna är mellan 500-1000 meter.

XCR – Cross Country Team Relay

En lagtävling där ett lag består av fyra cyklande i flera klasser. Alla i laget kör ett varv på banan var.

DHI

En tävling för de verkligen modiga! Här ska cyklarna ta sig igenom svårigheter som man knappt kan ta sig nedför till fots. Man startar individuellt och man ska ta sig ner för ett berg så snabbt som möjligt. Ofta är idealtiden mellan 2-5 minuter.

END

Denna klass är cykelns enduro. Under de senare åren har den vuxit ordentligt i storlek. Man tävlar på en snällare bana som går neråt och det finns transportsträckor mellan mål och kommande start. Tävlingen kan liknas vid en rallytävling där tiden bara mäts på specialsträckorna. Den mäts sedan efter att fem sträckor körts av cyklisten.

4X

Denna bana liknar i mångt och mycket skicross fast den körs med en cykel. Både publiken och cyklisten får garanterat maxpuls. Kvalåket tar ut de bästa åkarna och sedan tävlar de fyra och fyra tills dess att en segrare finns.