När man ska välja en mountainbike måste man också se till vilja däck, bromsar och pedaler man föredrar. Men vad bör man tänka på?

Bromsarna

De mountainbikes som finns i dag har skivbromsar. Bromsarna är alla hydrauliska om man väljer en modern cykel. Det innebär att det finns väldigt lite motstånd i bromsens handtag och cyklisten kan mycket lätt bromsa endast med ett finger. Skivbromsarna ger cykeln bra bromsverkan både i torrt och blött väder. När man tidigare hade fälgbromsar kunde det vara svårt att stanna vid blött väder.

Pedalerna

När man cyklar på en mountainbike är det allra vanligast att man använder sig av pedaler som man kan låsa fast sin fot på. En av fördelarna med detta är att man lättare får till bra rundtramp. Man kan också lättare få med sig sin cykel i svåra partier av banan. Som nybörjare kan det dock kännas otäckt att sitta fast och då kan det vara bra att välja vanliga pedaler i början. Om man väljer en sådan pedal bör man tänka på att se till att pedalen ska ha bra grepp och man bör också ta en sko som är bra i pedalen. När det är blött och lerigt kan det annars bli svårt att trampa.

Cykelns däck

Det finns många olika däck för mountainbikes och man väljer alltid däck utifrån terrängen man vill köra i. Man bör under den leriga hösten och vintern välja grova och breda däck för att få en bra kontroll samt grepp på vägen. De grova däcken rullar lite sämre och de lämpar sig inte för torra vägar. Som cyklist kan man också välja mellan olika däcktyper. Det finns både punkteringsfria däck, slangdäck och slanglösa varianter. De punkteringsfria däcken är ofta lite tyngre, medan de slanglösa varianterna lättare kan få punktering. Ofta väljer erfarna mountainbikecyklister däck med slang.