Att välja rätt ram

När det gäller mountainbikes finns det i dag två olika varianter på ramar. Man kan välja en så kallad hardtail. Det innebär att man har en stötdämpare fram på cykeln. Om man istället väljer en heldämpad cykel sitter en dämpare fram, och en bak. Den bakre dämparen kan kan göra så att hjulet rör sig upp och ner. Om man väljer en hardtail studsar cykeln mer. Den kan dessutom gå långsammare och det är också lättare att tappa kontrollen. En fördel med den heldämpade cykeln är att man kan köra över stora hinder utan att vare sig tappa kontroll eller fart. Det finns i dag lägen som man kan låsa och då slipper man känslan av en svampig cykeln. Ofta blir den heldämpade cykeln dock lite dyrare och tyngre.

Hur stor cykel ska man välja?

Om man ska kunna finna en bekväm sittställning är det viktigt att välja en cykel av rätt storlek. Om man sitter framåtlutad får man mer kraft och kan då cykla mer effektivt. Om man däremot sitter upprätt kan man manövrera bättre, samtidigt som man sitter bekvämare och ser omgivningen bättre. När man sitter bra kan man också minska risken för skador.

Om man står och funderar på två cykelstorlekar rekommenderas ofta att man väljer den minsta. Om man cyklar på en för stor cykel blir det väldigt jobbigt, cykeln blir tung och otymplig. När det gäller mountainbikes finns de i flera olika ramstorlekar och dessa gör inte bara cykeln högre eller lägre. Man kan också minska eller öka avståndet mellan sadeln och styret. Man kan också justera cykelns längd med olika styrtappar.

Om man känner sig osäker på vilken storlek man bör välja på sin cykel kan det vara klokt att besöka en cykelhandlare och få hjälp med att prova ut cykeln.